Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: «Αγώνας έως την τελική δικαίωση…»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: «Αγώνας έως την τελική δικαίωση…»

17 Μαΐου 2022

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: «Αγώνας έως την τελική δικαίωση…»

Κοινή εκδήλωση τιμής και μνήμης στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με τους Ποντιακούς Συλλόγους, για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η εκδήλωση διοργανώθηκε προχθές, Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Μήνυμα-όρκο για τη συνέχιση του αγώνα έως την «καθολική παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας» και την ομολογία-συγγνώμη από τη «γείτονα χώρα για το στυγερό έγκλημά της», έδωσαν η δημοτική Αρχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών και οι τέσσερις Ποντιακοί Σύλλογοι, μέσα από τη σεμνή τελετή-εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ενότητας.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε προχθές, Κυριακή 15 Μαΐου 2022, με αφορμή την 103η επέτειο της αποφράδας ημέρας της 19ης Μαΐου 1919, που σήμανε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, παρουσία δημοτικών και τοπικών συμβούλων, και πλήθος κόσμου. Αυτή έγινε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νεαπόλεως και στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού (αύλειος χώρος Ιερού Ναού, περ. Στρεμπενιώτη), όπου τελέστηκαν Επιμνημόσυνη Δέηση και Τρισάγιο, για να αποδοθεί ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων με κατάθεση στεφάνων, υπό τους ήχους της ποντιακής λίρας του Λάμπη Ελιναίου και την ερμηνεία δύο τραγουδιών-συμβόλων από τον Γιώργο Μπίλη.


«Η γνώση και οι θύμησες παραμένουν ανεξίτηλες και βαθιά χαραγμένες στη σκέψη μας. Αυτές οι θύμησες θα καθοδηγούν τις προσπάθειές μας ώστε να μην ζήσει ξανά η ανθρωπότητα παρόμοια δράματα. Αυτές οι θύμησες μάς δείχνουν το δρόμο που πρέπει να διαβιούμε παραμένοντας ενωμένοι και δυνατοί. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας θα αγαλλιάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν αλλά και τα εκατομμύρια που ξεριζώθηκαν και έκτισαν από την αρχή τις ζωές τους στα πέρατα του κόσμου. Είναι ένα έγκλημα διαρκείας που δεν πρέπει να ξεχνιέται, ούτε να παραγράφεται τόσο από τη μνήμη μας όσο κι από τις καρδιές μας», τόνισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θοδωρής Κυζιρίδης εκπροσωπώντας τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, εκ μέρους του οποίου κατέθεσε στεφάνι ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης. Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά απουσίασαν από την εκδήλωση λόγω της νόσησής τους από τον κορωνοϊό και της καραντίνας στην οποία ετέθησαν.


«Διεκδικούμε…»


«Είμαστε όλοι εδώ και διεκδικούμε. Θρηνούμε τη γενοκτονία 353.000 Ελλήνων από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους. Η παρουσία μας είναι ταυτόχρονα ένας όρκος, πως όχι μόνο δεν ξεχνάμε αλλά είμαστε αποφασισμένοι, όσες φορές ακόμη χρειαστεί, να αγωνιστούμε. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά των Ελλήνων, κατά και άλλων Χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας και της Εγγύς Ανατολής πρέπει να αναγνωριστούν. Ναι ήταν Γενοκτονία! Ας το ακούσουν όλοι καλά σε κάθε γωνιά της γης. Αναμμένη φλόγα η μνήμη μας, και τη μεταλαμπαδεύουμε στους επόμενους», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών, και δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Σαουλίδης, που κατέθεσε στεφάνι και εκ μέρους του συλλόγου.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Νεάπολης, και δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Ζιγκερίδης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα και το τουρκικό κράτος αποτελεί την ηθική δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων που έχασαν τη ζωή τους από τις συστηματικές και μεθοδευμένες βιαιοπραγίες και βαρβαρότητες των Τούρκων σφαγέων. Η Γενοκτονία ήταν βαρύ τίμημα της απελευθέρωσης της πατρίδας και κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όμως, μέσα από την καταστροφή, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά οι Πόντιοι και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας πρόκοψαν και έβαλαν τη σφραγίδα τους στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της πατρίδας».


Στεφάνι κατέθεσαν, τέλος, η Ματίνα Καραμάνη (Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης), η δημοτική σύμβουλος Σοφία Ανδριανίδου (Ποντιακή Εστία Νεάπολης) και ο Τάσος Μουρτίδης (Σύλλογος Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ»).


Φωτογραφίες