«Όλοι οι δήμαρχοι της χώρας πρέπει να επισκεφθούμε και να μιμηθούμε αυτές τις Κοινωνικές Δομές-‘‘φάρο’’»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Όλοι οι δήμαρχοι της χώρας πρέπει να επισκεφθούμε και να μιμηθούμε αυτές τις Κοινωνικές Δομές-‘‘φάρο’’»

25 Μαΐου 2022

«Όλοι οι δήμαρχοι της χώρας πρέπει να επισκεφθούμε και να μιμηθούμε αυτές τις Κοινωνικές Δομές-‘‘φάρο’’»

Επίσκεψη και ξενάγηση του δημάρχου Αιγιαλείας στις Κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Eγκάρδιο κλίμα και ανταλλαγή δώρων

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η υπηρεσία που λένε ότι είναι πιο κοντά στον πολίτη. Μία επίσκεψη, όμως, στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, και μάλιστα με τον καταξιωμένο δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, δικαιώνει το ότι ο πολίτης νιώθει πιο κοντά του τον δήμο. Και βέβαια, με συγκίνηση διαπιστώνω -γιατί στο πρόσωπο του Σίμου δικαιωνόμαστε όλοι-, ότι όχι μόνο έχω έναν άξιο φίλο, αλλά έχω την τιμή να έχω έναν σπουδαίο δήμαρχο, εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τους πιο προβεβλημένους στον δημιουργικό τομέα σε όλους τους φορείς σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για τον πρώτο δήμαρχο που προέβλεψε να έχει δομές Κοινωνικής Υπηρεσίας και με το μικρό μου ανάστημα θα βοηθήσω ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μιμηθεί τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, όχι για να τον δικαιώσει ή να δικαιώσει εμένα στην εκτίμησή μου, αλλά για να συνεχιστεί αυτό το έργο που αποτελεί φάρο για όλους μας σε ότι αφορά τις υπηρεσίες του προς τον άνθρωπο».


Στη δήλωση αυτή ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος συμπύκνωσε τις εντυπώσεις του, μετά την μακρά ξενάγηση που πραγματοποίησε χθες στις κεντρικές κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, στελέχη της διοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες των Κοινωνικών Υπηρεσιών.


Όπως επεσήμανε ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνεργάτη του, και Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής Γ.Ν. Αν. Αχαΐας, Δημήτρη Κανελλόπουλο, «σήμερα επισκεφθήκαμε εξαιρετικές, θαυμαστές δομές και πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει ο Σίμος Δανιηλίδης να μας φέρει όλους τους δημάρχους εδώ, οργανωμένα, για να δούμε το έργο που έχει γίνει. Και κυρίως, θα έπρεπε η κεντρική διοίκηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, η εκάστοτε Πολιτεία να δει εδώ ένα παράδειγμα παροχής κοινωνικής υπηρεσίας, που είναι δική τους δουλειά, αλλά που τελικά ο πιο κοντινός θεσμός τη ‘‘φορτώθηκε’’ εδώ, με ένα παράδειγμα που είναι υποχρεωτικό όλοι να το μιμηθούμε».


«Με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε τον αγαπημένο εδώ και δεκαετίες φίλο μου Δημήτρη, πολλά χρόνια δήμαρχο Αιγιαλείας, έμπειρο αυτοδιοικητικό, στέλεχος πρώτης γραμμής, με εξειδικευμένες, μάλιστα, γνώσεις στα οικονομικά και φορολογικά. Οι επισκέψεις αυτές από δημάρχους και στελέχη της Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα είναι τιμή για εμάς και είμαστε πάντα στη διάθεση όλων των συναδέλφων να παρουσιάσουμε το έργο το οποίο έχουμε πετύχει, ειδικά στον κοινωνικοπρονοιακό τομέα, στα ΚΔΑΠ, στα ΚΔΑΠμεΑ, στα ΚΗΦΗ, στα Δημοτικά Πολυιατρεία και σε όλες τις οργανωμένες αυτές δομές. Ο κοινός στόχος όλων των δημάρχων και όλης της Αυτοδιοίκησης είναι όλες αυτές οι δομές, υποδομές και λειτουργίες να μην επαφίονται στη διακριτική ευχέρεια και στη θέληση του κάθε δημάρχου και του κάθε δήμου, αλλά να είναι δεδομένες ως δομές, σε μικρότερο μέγεθος ή μεγαλύτερο, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε δήμου, και να είναι δεδομένες ως παροχή υπηρεσιών προς όλη την κοινωνία σε κάθε δήμο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να κάνουμε ευρωπαϊκά βήματα, να κάνουμε εξοικονόμηση τεράστιων πόρων, δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και από άλλες υπηρεσίες που κατασπαταλούν χρήματα και δεν προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία -και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες- καθώς και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να κάνουμε εξυγίανση, αποφεύγοντας τις πολλές γκρίζες ζώνες, με κατασπατάληση και αφαίμαξη δημόσιων πόρων, κάποιων ιδιωτικών ιατρικών συμφερόντων», σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.


Ενδελεχής ξενάγηση


Οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν τις περισσότερες από τις πρωτοπόρες και πανελληνίως αναγνωρισμένες κοινωνικές δομές του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με την ενδελεχή ξενάγησή τους από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να ξεκινά από τα ΚΔΑΠμεΑ Συκεών. Εκεί οι επισκέπτες γνώρισαν από κοντά και ενημερώθηκαν από την αντιπρόεδρο της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη και την προϊσταμένη των Κοινωνικών Υπηρεσιών της ΚΕΥΝΣ Κατερίνα Ζαγρή για τα πρωτοποριακά προγράμματα, τις στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης για ΑμεΑ και το σύνολο των δράσεων που υλοποιούνται για τα άτομα με αναπηρία, ενώ ξεναγήθηκαν στα τμήματα των πλυντηρίων-στεγνωτηρίων και ανακύκλωσης.


Όπως, μάλιστα χαρακτηριστικά σχολίασε ο συνεργάτης του δημάρχου Αιγιαλείας και Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής Γ.Ν. Αν. Αχαΐας Δημήτρης Κανελλόπουλος «Είναι τρομερά εντυπωσιακή η αντιμετώπιση των ατόμων με Αναπηρία στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Άτομα που μέχρι κάποια χρόνια πριν ήταν ‘‘αποθηκευμένα’’ σε ένα χώρο, στο σπίτι, και οι γονείς ντρέπονταν να τα βγάλουν στην κοινωνία, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης τα ανέδειξε, τα έκανε λειτουργικά, τους έδωσε εργασία, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το ότι ‘‘κανείς δεν περισσεύει’’ στην κοινωνία».


Στη συνέχεια, ο κ. Δανιηλίδης συνόδευσε τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλο και τον κ. Κανελλόπουλο στο Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης, όπου εντυπωσιάστηκαν από το άρτια και με υπερσύγχρονα μηχανήματα εξοπλισμένο Δημοτικό Πολυϊατρείο (ένα από τα τέσσερα). Εκεί ενημερώθηκαν από την προϊσταμένη των Δημοτικών Ιατρείων Βάσω Βαγιάτα και την καρδιολόγο Βούλα Τανίδου για το συνολικό δίκτυο των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών που συμπεριλαμβάνει 44 ιατρούς 17 ειδικοτήτων. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής Γ.Ν. Αν. Αχαΐας Δημήτρης Κανελλόπουλος «στον δήμο σας έχετε αναπτύξει πράγματα που ούτε στον ιδιωτικό χώρο δεν υπάρχουν και από εκεί και πέρα όλοι αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας. Εμένα ως γιατρό με κάνατε να αισθανθώ πολύ λίγος. Δε φτάνει όμως ένας, πρέπει να γίνουμε πολλοί και όταν υπάρχει φιλότιμο, το οποίο εμπνέει ο δήμαρχος σας, κάποιοι από εμάς θα το βρουν».


Επόμενη στάση ήταν ο Παιδικός Σταθμός της Επταπυργίου, όπου ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αρίστο Γαλανό για την οργάνωση, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του, και έμειναν εντυπωσιασμένοι από την πρωτοποριακή αυλή-Παιδική Χαρά του. Στη συνέχεια, οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν το ΚΗΦΗ Συκεών, όπου συνομίλησαν με ωφελούμενους και ενημερώθηκαν για την οργάνωση και τη λειτουργία του, ενώ ακολούθησε η επίσκεψη στον Βρεφικό Σταθμό «Ακροπόλ», όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους της δομής και στα μαγειρεία, τα οποία καθημερινά παράγουν την τροφή για τα χιλιάδες παιδιά των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, τα ΚΗΦΗ αλλά και το σύνολο των δομών του δήμου.


Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο εγκάρδιο κλίμα με το οποίο ξεκίνησε, με ανταλλαγή δώρων και δηλώσεις συνέχισης κάθε αγώνα για αποφασιστικό έργο στον κοινωνικοπρονοιακό τομέα.

Φωτογραφίες