Η γνώμη σου μετράει! Έχει αξία! Στο… μικροσκόπιο των πολιτών η «Νέα Πόλη»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Η γνώμη σου μετράει! Έχει αξία! Στο… μικροσκόπιο των πολιτών η «Νέα Πόλη»

25 Μαΐου 2022

Η γνώμη σου μετράει! Έχει αξία! Στο… μικροσκόπιο των πολιτών η «Νέα Πόλη»

Διαβούλευση μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, στις 6 μ.μ., για το σχέδιο αστικής αναζωογόνησης μιας μεγάλη περιοχής των Δ.Ε. Νεάπολης και Συκεών

♦ Σίμος Δανιηλίδης: Σταθερό βήμα στους συμπολίτες μας ♦ Περισσότεροι από 1.070 οι συμμετοχές των πολιτών στη χθεσινή διαβούλευση για την ανάπλαση του Δημοτικού Άλσους Συκεών

Με πρόκριμα τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στη χθεσινή πολύωρη διαβούλευση για το προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης του Δημοτικού Άλσους Συκεών (Δενδροφυτεία), στο… μικροσκόπιο της κοινωνίας και των τοπικών φορέων και συλλόγων περνά σήμερα το σχέδιο «Νέα Πόλη», που αφορά στην αναζωογόνηση μιας μεγάλης περιοχής των Δ.Ε. Νεάπολης και Συκεών.


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάνω από 1.070 άτομα συμμετείχαν στη διαδικασία της χθεσινής διαβούλευσης που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την οργάνωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Novoville, η οποία μετέτρεψε σε στούντιο την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.


Στο πάνελ βρίσκονταν ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, η αντιδήμαρχος Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη, η πρόεδρος της Δ.Κ. Συκεών Ειρήνη Αυγερινού, η πολιτική μηχανικός του δήμου Εύη Τάκα, που εκπόνησε την πρόταση-σχέδιο και ο δασολόγος-αρχιτέκτονας τοπίου Χρήστος Κασαμπαλής, συνεργάτης της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΜΑΘ ΑΕ-ΑΟΤΑ, με την οποία συνεργάζεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ενώ την όλη διαδικασία συντόνισε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά.


Αφού παρουσιάστηκαν οι προτεινόμενες ιδέες για την ανάπλαση του Δημοτικού Άλσους Συκεών από τα δυο επιστημονικά στελέχη, ο λόγος δόθηκε στους πολίτες οι οποίοι αξιοποίησαν την ευκαιρία όχι μόνο καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις αλλά επιπλέον «πολιόρκησαν» τη διοίκηση με ερωτήσεις σχετικά με θέματα του αστικού περιβάλλοντος. Σε όλα τα ζητήματα έδιναν απαντήσεις τόσο ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Παρή Γενίτσαρη και Στέλιος Γκατζές.


Σήμερα για τη «Νέα Πόλη»


Το ίδιο σκηνικό στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα επαναληφθεί και σήμερα, Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, στις 6 μ.μ., μέσω τηλεδιαβούλευσης, με θέμα αυτή τη φορά το Έργο «Νέα Πόλη», με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να απευθύνει προς όλους τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς και συλλόγους μήνυμα συμμετοχής στη «βαθιά δημοκρατική διαδικασία κοινωνικού διαλόγου».

Οι πολίτες και οι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων μπορούν να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετέχουν ζωντανά στη διαδικασία κοινωνικού διαλόγου από όπου κι αν βρίσκονται, μέσω του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του έξυπνου κινητού τους τηλεφώνου (smartphone). Η παρακολούθηση, δε, και η συμμετοχή είναι εφικτή μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους (links):


• Google Meet για ενεργή συμμετοχή με video

(https://meet.google.com/khp-kjzj-pmt)

• Σελίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Facebook (live streaming video)

• Κανάλι YouTube του δήμου Νεάπολης-Συκεών (live streaming video)

• Ιστοσελίδα www.e-diavoulefsi.gr (live streaming video και περισσότερες πληροφορίες)


Στο… στούντιο της Νεάπολης θα έχουν πάρει θέση στο πάνελ ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στέλιος Γκατζές, η αντιδήμαρχος Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη, η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, η πολιτικός μηχανικός Ευγενία Τάκα, η αρχιτέκτονας μηχανικός Όλγα Μάντζου, συνεργάτης της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΜΑΘ ΑΕ-ΑΟΤΑ, με την οποία συνεργάζεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ενώ την όλη διαδικασία θα συντονίζει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά.


Το έργο


Με το προωθούμενο έργο «Νέα Πόλη» επιδιώκεται η αστική αναζωογόνηση, η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση όμορων περιοχών των Δ.Ε. Νεάπολης και Συκεών, συνολικής έκτασης 460 στρ., συμπεριλαμβανομένων του άξονα της οδού Ελ. Βενιζέλου και της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου σε μήκος 1,8 χλμ.


Συγκεκριμένα οι υπό μελέτη περιοχές στη Νεάπολη περικλείονται από τις οδούς Αμασείας, Π. Τσαλδάρη, Ίμβρου, Ελ. Βενιζέλου, Ο. Πάλμε, Ρ. Φεραίου, Ελλησπόντου, λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου, Θειρών, Γρ. Λαμπράκη, Γερμ. Καραβαγγέλη, Μητροπόλεως και για τη Δ.Ε. των Συκεών από τις οδούς Κομνηνών, Τριπόλεως, Σουρμενών, Ρ. Φεραίου, Ναυπάκτου, λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου, Θερμοπυλών, Τυρνάβου και Κρήτης.


Το έργο προτείνεται να περιλαμβάνει παρεμβάσεις βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την ενίσχυση του πρασίνου και τη διαμόρφωση υπαίθριων δημόσιων χώρων, τη δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεις, τη διεύρυνση, συμπλήρωση και αποκατάσταση των πεζοδρομίων επιτυγχάνοντας συνθήκες άνετης και ασφαλούς κίνησης των πεζών, με πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη, άνετη και ασφαλή κίνηση ΑμεΑ, ενώ κρίσιμο στοιχείο για τη βελτίωση του σχεδίου αναμένεται να αποτελέσουν οι ιδέες, οι προτάσεις και οι συμπληρώσεις των πολιτών.


«Μπροστά η νέα γενιά…»


«Με την αξιοποίηση των μέσων της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας επιχειρήσαμε ένα άλμα στη διαβούλευση με την κοινωνία και τους εκπροσώπους της και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θεαματικά σε σχέση με τις δια ζώσης διαδικασίες διαβούλευσης που οργανώναμε σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Στόχος μας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι το να δίνουμε βήμα σε όλους τους συμπολίτες μας προκειμένου να πάρουν ενεργό μέρος στον σχεδιασμό της πόλης του μέλλοντος, και όχι μόνο για τα θέματα του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος που ορίζει ο νόμος. Αυτή είναι η πεμπτουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτό είναι το όραμά μας από τότε που πρωτοασχοληθήκαμε με την Τ.Α. τη δεκαετία του ’80, αυτά είναι και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, για τη διαβούλευση και τη συμμετοχή των πολιτών και των οργανωμένων φορέων της κοινωνίας πολιτών στις διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Όπως τόνισε, «πριν φτάσουμε στην οριστικοποίηση των μελετών για κάθε έργο ή παρέμβαση, είναι χρήσιμο αλλά και επιβεβλημένο για λόγους δημοκρατίας, για λόγους ουσιαστικής διαβούλευσης και κοινωνικού διαλόγου, να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις και τις προκλήσεις ενεργοποίησης των συμπολιτών μας, και ειδικά της νέας γενιάς που θέλουμε να βγει μπροστά και να πάρει τις τύχες της πόλης στα χέρια της. Κι αυτό γίνεται με τον καλύτερο τρόπο μέσω των διαδικασιών τηλεδιαβούλευσης κατά τις οποίες όλοι μπορούν να πάρουν μέρος στον διάλογο, να καταθέσουν τις απόψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους, αλλά ακόμη και τις παρατηρήσεις τους για τα προτεινόμενα έργα. Όλα τα λαμβάνουμε βεβαίως πολύ σοβαρά υπόψη, δίνοντας τις κατευθύνσεις στα άξια επιστημονικά μας στελέχη».

Φωτογραφίες