Υπουργικές δεσμεύσεις για άμεση αντιμετώπιση καυτών προβλημάτων

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Υπουργικές δεσμεύσεις για άμεση αντιμετώπιση καυτών προβλημάτων

8 Σεπτεμβρίου 2022

Υπουργικές δεσμεύσεις για άμεση αντιμετώπιση καυτών προβλημάτων

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στην Αθήνα με τον αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα

Επί τάπητος το καυτό θέμα του αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων παιδιών από το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας από Βρεφικούς-Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ και το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης των πόλεων, που αναδείχθηκε μετά και τα τελευταία έντονα πλημμυρικά φαινόμενα

Τη δέσμευση για ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να επιλυθούν άμεσα μεγάλα και φλέγοντα προβλήματα των δήμων και της κοινωνίας απέσπασε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, με τον οποίο συναντήθηκε χθες το απόγευμα στην Αθήνα.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν παρέμβασης-πρωτοβουλίας της ΚΕΔΕ μετά τις δραματικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τελευταία σε δυο κρίσιμα μέτωπα. Το πρώτο αφορά τα τραγικά αποτελέσματα του προγράμματος «Προώθηση και Υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόµων µε αναπηρία σε υπηρεσίες δηµιουργικής απασχόλησης» (πρώην «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»/ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2022-2023, καθώς έχουν αποκλειστεί από τα ΚΔΑΠ 84.189 παιδιά, παρά του ότι διέθεταν πλήρεις φακέλους. Το δεύτερο σχετίζεται με την ανεπαρκή -και, εν πολλοίς, έως ανύπαρκτη-αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων, κάτι που για μια ακόμη φορά καταγράφηκε εμφατικά κατά τις τελευταίες πλημμύρες εξαιτίας των έντονων ακραίων καιρικών φαινομένων, που είχαν ως αποτέλεσμα τις μεγάλες πλημμύρες και την πρόκληση μεγάλων ζημιών, ενώ απειλήθηκαν και ανθρώπινες ζωές.


Σχετικά με το πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας παιδιών στους Βρεφικούς-Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠμεΑ (ΕΣΠΑ), ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών παρουσίασε στον υπουργό κ. Πέτσα αναλυτικά και τεκμηριωμένα στοιχεία που σκιαγραφούν την τραγικότητα της κατάστασης, καταθέτοντας ταυτόχρονα ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, τα αποτέλεσμα του οποίου οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες γονείς σε απόγνωση και χιλιάδες εργαζόμενους να απειλούνται με ανεργία.


«Εγκαίρως προειδοποιήσαμε την Πολιτεία…»


«Εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει την Πολιτεία για τον κίνδυνο να μείνουν εκτός προγράμματος δεκάδες χιλιάδες παιδιά, εγκαίρως είχαμε καταθέσει τις ενστάσεις μας για τους όρους της προκήρυξης του προγράμματος, αλλά ούτε στο ελάχιστο εισακουστήκαμε για να προλάβουμε και να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Και δυστυχώς είχαμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα», ανέφερε στον υπουργό ο Σίμος Δανιηλίδης, παρουσιάζοντας και τις ομόφωνες αποφάσεις των δήμων και των συλλογικών Οργάνων που ζητούσαν από τον Μάρτιο την παρέμβαση της Πολιτείας για την αλλαγή του συστήματος και των όρων της προκήρυξης, όπως και για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων των γονέων για τα παιδιά τους. Να σημειωθεί ότι πέρα από τις αλλεπάλληλες και διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών απέστειλε επιστολή (70377/9.8.2022) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους αρμόδιους υπουργούς, στους αρχηγούς όλων των κομμάτων, στους Βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στους προέδρους των ΠΕΔ όλης της χώρας και στον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ.


Ο κ. Δανιηλίδης μετέφερε στον υπουργό κ. Πέτσα τις αποφάσεις των Οργάνων των δήμων για άμεση ενίσχυση των δήμων, που διαθέτουν τις δομές για τη λειτουργία τμημάτων των ΚΔΑΠ, με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε οι δήμοι να απορροφήσουν τον μεγαλύτερο αριθμό των παιδιών που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα παρά του ότι διέθεταν πλήρη φάκελο. Τόνισε, επίσης, την περίπτωση του αποκλεισμού εκατοντάδων παιδιών υπερπολύτεκνων οικογενειών με 6-7-8 παιδιά, και οικογενειών με μικτό ετήσιο εισόδημα 10-11-12.000 ευρώ, «με τους γονείς τους να βρίσκονται σε βαθιά απόγνωση, δεδομένων των συνθηκών της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της ανεργίας», όπως επισήμανε, ενώ «τραγικές συνέπειες θα υποστούν και χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημοτικά ΚΔΑΠ που θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη δουλειά τους ή θα αναγκαστούν να περιορίσουν την απασχόλησή τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα». «Με τέτοιες πολιτικές δεν αντιμετωπίζεται ούτε η κοινωνική κρίση ούτε το δημογραφικό πρόβλημα που απέκτησε τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας», τόνισε εμφατικά ο Σίμος Δανιηλίδης.


«Χαμένα voucher, χαμένα εκατομμύρια…»


Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, ανέδειξε και άλλες δύο μεγάλες διαστάσεις του προβλήματος, που είναι τα «χαμένα voucher» και η κατάργηση τμημάτων ΚΔΑΠ σε Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία.


«Το θετικό μέτρο της επέκτασης του ωραρίου των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων επιφέρει ως παράπλευρη απώλεια την κατάργηση όλων των απογευματινών τμημάτων των ΚΔΑΠ. Κι αυτό εξαιτίας της επιλογής του 2017 που επιβάλλει την απαγόρευση της λειτουργίας τμημάτων ΚΔΑΠ σε Δημοτικό Σχολείο όπου υπάρχει έστω και ένα τμήμα Ολοήμερου Σχολείου. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει μόνο βραδινή βάρδια για τα τμήματα των ΚΔΑΠ (6 μ.μ.-10 μ.μ.), με αποτέλεσμα ελάχιστες οικογένειες να επιλέξουν τα δημοτικά ΚΔΑΠ. Αυτό θα είναι ένα ακόμη θανάσιμο πλήγμα στη λειτουργία των ΚΔΑΠ, για αυτό και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Την ίδια ώρα για μια ακόμη χρονιά διατέθηκαν χιλιάδες άχρηστα voucher σε περιοχές (νησιωτικές και ορεινές) όπου δεν υπάρχουν και δεν προσφέρονται αντίστοιχες θέσεις, με αποτέλεσμα να δεσμεύονται πάνω από 30 εκατ. ευρώ που δεν θα χρησιμοποιηθούν», ανέφερε ο Σίμος Δανιηλίδης.


Ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα στοιχεία που του παρέθεσε ο Σίμος Δανιηλίδης, δεσμευόμενος να καταβληθούν «άμεσες προσπάθειες τόσο από τον ίδιο όσο και από τα άλλα συναρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος και την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στις δημοτικές δομές», όπως ανέφερε.


Ολοκληρωμένη μελέτη για αντιπλημμυρική θωράκιση


Αναφορικά με το κρίσιμο σκέλος των καταστροφών από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, παρουσίασε στον υπουργό στοιχεία με τα τεράστια προβλήματα τα οποία έχουν προκληθεί και εξήγησε ότι «κατά κύριο λόγο αυτό οφείλεται στη μικρής χωρητικότητας διατομή των δικτύων των ομβρίων που είχαν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’70 και του ’80 από τον τότε Οργανισμό Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και την ευθύνη των Υπουργείων και της Περιφέρειας για την γρήγορη προώθηση των αντιπλημμυρικών πέριξ της Θεσσαλονίκης».


Ο κ. Δανιηλίδης ζήτησε, μάλιστα, «έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το δήμο μας για τις ζημιές που έχουν προκληθεί». «Η σκέψη και η πρότασή μας είναι να εξεταστεί για το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης το θέμα της παροχέτευσης των ομβρίων, γιατί με τη διαφοροποίηση των κλιματολογικών δεδομένων και με την τεράστια ποσότητα νερού που πέφτει στις καταρρακτώδεις βροχές, τα δίκτυα σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη είναι αδύνατον, ακόμα και όταν είναι πεντακάθαρα, να παροχετεύσουν στον Θερμαϊκό κόλπο αυτό τον όγκο των υδάτων. Πρότεινα στον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με το υπ. Υποδομών, έτσι ώστε να κινηθεί κατεπειγόντως μία ολοκληρωμένη μελέτη παροχέτευσης των ομβρίων του συνόλου του πολεοδομικού συγκροτήματος και να πραγματοποιηθεί ριζική αλλαγή του παντορροϊκού συστήματος, όπως και ενός παράλληλου δικτύου που θα μπορεί συμπληρωματικά να παροχετεύει τις ποσότητες αυτές. Επιπλέον, για λόγους εξοικονόμησης υδάτινων πόρων, αλλά και καλύτερης οικολογικής διαχείρισης του βρόχινου νερού, να προχωρήσουμε στην επεξεργασία και τον καθαρισμό μέρους των ομβρίων υδάτων ώστε να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση των πάρκων», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης.


«Είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται σε οδικούς άξονες που στη δεκαετία του ’60 και του ’70, ενώ ήταν ρέματα μεταξύ λόφων, οι τότε κυβερνώντες και αρμόδιοι φορείς επέτρεψαν να κατασκευαστούν αυτοί οι αγωγοί των ομβρίων και μετά από πάνω να γίνουν οι οδικοί άξονες. Τέτοιες περιπτώσεις κατά βάση στο δήμο μας, όχι μόνο αυτές βέβαια, είναι στα δύο παλιά ρέματα, το ένα των Συκεών (άξονας Μεσολογγίου, Ελ. Βενιζέλου, πρ. Ελπίδος νυν Π. Αφαλή, που πηγαίνει προς τα ‘‘Περιστέρια’’ και την Παναγία Φανερωμένη του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου είναι το παλιό ρέμα μεταξύ των δύο λόφων), και ο άλλος άξονας μεταξύ των Δ.Ε. Συκεών και Νεάπολης, που ξεκινά από τον άξονα της Επταπυργίου με Ρήγα Φεραίου, κατεβαίνει όλη τη Ρ. Φεραίου από τον Μαύρο Γάτο και καταλήγει στη στάση ‘‘Γέφυρα των Αναστεναγμών’’ και από κει στο πάρκο-πλατεία Κασσίμη της Νεάπολης μέχρι τη Λεωφόρο Λαγκαδά έως τους Αγίους Πάντες και τον Βαρδάρη», σημείωσε ο δήμαρχος.


«Για αυτό, άλλωστε», όπως συμπλήρωσε, «τεράστιες ποσότητες νερού από αυτόν τον άξονα πλημμυρίζουν την Πλατεία Δημοκρατίας στο Βαρδάρη και τον άξονα προς τους Αγίους Πάντες».


«Κινδυνεύουν ζωές»


«Το θέμα, βέβαια, δεν είναι τοπικό, σε εκατοντάδες σημεία της πόλης μας υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα και ακόμα χειρότερα στα χαμηλά σημεία, όπου το νερό δημιουργεί λίμνες, παρασέρνει αυτοκίνητα, καταστρέφει περιουσίες, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.


«Τόνισα στον υπουργό με τον πιο γλαφυρό τρόπο, χωρίς να κινδυνολογώ, ότι κινδυνεύουν άμεσα ζωές και στο παραένα δευτερόλεπτο δεν θρηνήσαμε θύματα τις προηγούμενες ημέρες. Όμως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, ενώ, παράλληλα, καταστρέφονται και οι περιουσίες χιλιάδων συμπολιτών μας. Ήμασταν τυχεροί που δεν ήταν πρωί και δεν λειτουργούσαν καταστήματα, δεν πήγαινε κόσμος στις δουλειές τους και δεν ξεκίνησαν ακόμα τα σχολεία», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόσθεσε: «Ο υπουργός σημείωσε τις προτάσεις μας και είπε ότι θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα, ενώ από τη δική μου πλευρά, θα θέσω το θέμα και σε άλλα αρμόδια Όργανα, είτε της Περιφερειακής Διοίκησης είτε της Τ.Α., είτε δημοσίων Οργανισμών, ώστε να προκληθεί το επόμενο διάστημα και σύσκεψη για να δρομολογηθεί μία σειρά από διαδικασίες, μελέτες, μέτρα για να προστατέψουμε όσο το δυνατόν τις ζωές, πρωταρχικά, και τις περιουσίες όλων μας».

Φωτογραφίες