«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2022»: Μουσικών εκπλήξεων συνέχεια…

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2022»: Μουσικών εκπλήξεων συνέχεια…

8 Σεπτεμβρίου 2022

«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2022»: Μουσικών εκπλήξεων συνέχεια…

Συναυλία σήμερα με τους Grup Yorum από την Τουρκία και αύριο η μεγάλη συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη

Με πλούσιο πρόγραμμα συνεχίζεται και η Παιδική Σκηνή, που μαγνητίζει εκατοντάδες παιδιά

Τη μία μουσική έκπληξη μετά την άλλη επιφυλάσσει η «Βαλκανική Πλατεία» στο κοινό που κατακλύζει το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, ενώ ταυτόχρονα στο παρακείμενο χώρο η «Παιδική Σκηνή» μαγνητίζει εκατοντάδες παιδιά.


Μετά τις συναυλίες της Σαβίνας Γιαννάτου και των VIDAM από τη Βουλγαρία, που με μοναδικό τρόπο καθήλωσαν το κοινό και το ταξίδεψαν με ήχους και τραγούδια από όλο τον κόσμο, και τη συναυλία της Juliana Pasha από την Αλβανία που για πρώτη φορά εμφανίζεται στη χώρα μας, και η οποία συναυλία εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο γλέντι παρασύροντας μικρούς και μεγάλους ομοεθνείς της μετανάστες σε έναν ατέλειωτο χορό, σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν οι Grup Yorum από την Τουρκία και αύριο η Ελευθερία Αρβανιτάκη.


Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η κίνηση των πολιτών στους χώρους της «Βαλκανικής Πλατείας» οι οποίοι επισκέπτονται τα περίπτερα που φιλοξενούν τοπικούς φορείς και συλλόγους του δήμου και ενημερώνονται για τη δράσης τους. Την προσοχή των επισκεπτών αποσπά η έκθεση για τα «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή-Ιχνηλατώντας την Ιστορία», που περιλαμβάνει καρτ-ποστάλ, φωτογραφίες, εφημερίδες από το αρχείο του συγγραφέα-ερευνητή Κώστα Νίγδελη.


Αναλυτικά το πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων έχει ως εξής:


ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022


• Συναυλία των Grup Yorum (Τουρκία)

• Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, 9 μ.μ.

• Γενική είσοδος: 5 €

-Το Grup Yorum δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1985 από φοιτητές του

πανεπιστημίου του Μαρμαρά, αρχικά ως αντίσταση ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 1980. Επηρεασμένοι από το κίνημα Nueva Cancion της Λατινικής Αμερικής, συνδύασαν την τουρκική και την κουρδική λαϊκή μουσική με το σύγχρονο ανατολίτικο στοιχείο. Ακόμα, βαθιές είναι οι επιρροές τους από τις αξίες των ποιητών, των βάρδων και καλλιτεχνών της Ανατολίας, όπως οι Ruhi Su, Mahzuni Şerif και Aşık İhsani. Είναι αυτοί που συμμετέχουν ως καλλιτεχνικό μέτωπο στον αγώνα της χώρας τους αλλά και των λαών του κόσμου για ανεξαρτησία, δημοκρατία και σοσιαλισμό. Που προσπαθούν μέσα από τη μουσική να ξαναφέρουν την ελπίδα στους ανθρώπους.

Η σύνθεση της μουσικής κολεκτίβας βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια σε μια συνεχή κατάσταση εναλλαγής των μελών αλλά και απαγορεύσεων, συλλήψεων, φυλακίσεων, απεργιών πείνας και θανάτων. Έχουν δεχτεί επιθέσεις από τα αστυνομικά όργανα ακόμα και στους χώρους των συναυλιών τους, καταστροφή του εξοπλισμού τους και κατασχέσεων των άλμπουμ τους. Παρόλα αυτά το Grup Yorum είναι ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στην ιστορία της Τουρκίας.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022


• Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη

• Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, 9 μ.μ.

• Γενική είσοδος: 10 €

-«Εδώ να μείνεις», στη μαγεία των τραγουδιών, στη μαγεία της μουσικής, στη μαγεία

των τραγουδιών και της μουσικής της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Από το «Κόκκινο Φουστάνι» ως το «Πάρε με αγκαλιά και πάμε» κι από τις λαϊκές μπαλάντες του κορυφαίου Χρήστου Νικολόπουλου ως τα τελευταία της αγαπημένα του νεότερου Θέμη Καραμουρατίδη, από το Πράσινο Ακρωτήρι ως τα Αρμένικα που μας έμαθε να αγαπάμε, κι από τον ποιητικό λόγο του Οδυσσέα Ελύτη και του Μιχάλη Γκανά ως τον σύγχρονο λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου και του Νίκου Μωραϊτη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη μάς υπόσχεται μια βραδιά γεμάτη από τα χρώματα της μουσικής της,

γεμάτη από τραγούδια που θα τραγουδάμε μαζί της από την αρχή ως το τέλος. Στην παράσταση συμμετέχει ο Παναγιώτης Λάμπουρας.


ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ


ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022


► ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // 7 μ.μ.-9 μ.μ.

• «Μουντζουρομπότ»: Εργαστήριο Μηχανικής από τον εκπαιδευτικό οργανισμό

playstream4all. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν με απλά υλικά, ένα ρομπότ που ζωγραφίζει... αφηρημένα στο χαρτί.

• «Ένα υπέροχο εκκρεμές ρολόι!»: Εργαστήριο δημιουργικών κατασκευών από την

εικαστικό Σταυριανή Κωτούλα. Κατασκευάζουμε ένα εκπληκτικό εκκρεμές ρολόι, σαν αυτά που βλέπαμε στα σαλόνια των γιαγιάδων!

• Δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά από τον Σύλλογο ΤΕΧΝΗΕΣΣΑ.

• «Γελάμε στην ίδια γλώσσα!»: Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για γονείς και παιδιά,

στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Με όχημα το θέατρο και τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος θα συνομιλήσουμε και θα εκφραστούμε δημιουργικά, ακόμα και αν δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Και φυσικά θα γελάσουμε πολύ!

• «Παίζοντας με τις αισθήσεις, παίζοντας με τα υλικά!»: Αισθητηριακά παιχνίδια για

παιδιά 2-4 ετών με τους γονείς τους από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη». Κανέλα ή γαρύφαλλο, πικρό ή γλυκό, ζεστό ή κρύο, απαλό η σκληρό, δυνατά ή σιγανά, κοντά ή μακριά; Αυτά τα ερωτήματα θα εξερευνήσουμε με διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο έχοντας μαζί μας πολλά υλικά, κατάλληλα και ασφαλή για τα παιδιά. Και αν λερωθούμε; Δεν πειράζει! Γιατί είναι όμορφο να ανακαλύπτουμε τον κόσμο με τις αισθήσεις μας!

►ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - 9 Μ.Μ.

• «Τρεις... κι ο Αίσωπος!» του Θοδωρή Παπαϊωάννου. Θεατρική παράσταση από τον

Μικρό Βορρά. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικολαΐδης.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022


► ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

• «Ιστορίες με κόμικς»: Εργαστήριο κόμικς από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα

«Σχεδία στην πόλη». Μαθαίνουμε τα μυστικά της δημιουργίας ιστοριών με κόμικς και φτιάχνουμε ιστορίες με τους δικούς μας ήρωες στα μικρά τετράδια κόμικς που θα προσφέρουμε στα παιδιά!

• Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών από τον Αγάπιο Αγαπίου. Μέσα από το εργαστήριο τα

παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη λαϊκή τέχνη του Θεάτρου Σκιών και θα ετοιμάσουν τις δικές τους φιγούρες.

• Εργαστήριο με παιδικές κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά από την Μιλένα

Ρουσίνοβα.

• Εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής από την ομάδα ROBOT SET GO. Η Σκυταλο-

δρομία, ολυμπιακό άθλημα μέσα από την ρομποτική.

• «Ο Μεγάλος Δρόμος των Δικαιωμάτων»: Εικαστικό εργαστήριο από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ

ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και χτίζουμε όλοι μαζί τον Μεγάλο Δρόμο των Δικαιωμάτων! Χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους.

• «Παίζουμε με τα συναισθήματα;»: Παιχνίδι πρόληψης από το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα». Τα συναισθήματα θα ζωντανέψουν κι οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να τα συναντήσουν, να χορέψουν μαζί τους, να τα νιώσουν στο σώμα τους, να τα ονοματίσουν και να φτιάξουν όμορφες κατασκευές για αυτά, αλλά πέρα από όλα αυτά θα έχουν την ευκαιρία για ένα δημιουργικό απόγευμα επικοινωνίας και χαράς, παρέα με άλλα παιδιά.

► ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - 9 μ.μ.

• «Τα παιδιά του κόσμου»: Μια μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την ομάδα ΜΕΛΩΜΥΘΙ με ιστορίες μουσικές, παιχνιδοτράγουδα από διαφορετικά σημεία του κόσμου... για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Φωτογραφίες

ΕΓΓΡΑΦΑ

Πρόγραμμα