«Να αφήσουν τα βαρύγδουπα λόγια και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία της πανεπιστημιακής ζωής…»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Να αφήσουν τα βαρύγδουπα λόγια και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία της πανεπιστημιακής ζωής…»

21 Ιουνίου 2022

«Να αφήσουν τα βαρύγδουπα λόγια και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία της πανεπιστημιακής ζωής…»

Με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών καταδικάζει τους βανδαλισμούς, την ωμή αστυνομική βία και κάθε πράξη βίας στους χώρους του Α.Π.Θ.

Αναλυτικά το ψήφισμα

Στην καταδίκη των επεισοδίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και της ωμής αστυνομικής βίας προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με την έγκριση ψηφίσματος κατά την τελευταία συνεδρίαση του Οργάνου (15.6.2022).


Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, που εισηγήθηκε η διοίκηση του δήμου και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, «η καταστροφή της δημόσιας πανεπιστημιακής περιουσίας δεν μπορεί να ενδύεται τον μανδύα του δημοκρατικού δικαιώματος», «η αξιοποίηση των υποδομών του πανεπιστημίου είναι αποκλειστικό δικαίωμα των συλλογικών πανεπιστημιακών οργάνων» και «το πανεπιστήμιο λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης έκφρασης ιδεών και όχι ως άβατο ορισμένων».


Επίσης, προτείνεται το Α.Π.Θ. να προχωρήσει σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες security για τη φύλαξη των χώρων, οι οποίες «θα ελέγχονται από τις πρυτανικές Αρχές και για την εκπαίδευσή τους θα υπάρχει συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία». Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:


«Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του για τα πρόσφατα γεγονότα στο χώρο του Α.Π.Θ..

»Καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο κάθε πράξη βίας και παρανομίας.

»Καταδικάζει την ωμή αστυνομική βία και αποδοκιμάζει τη χρήση χημικών κοντά ή μέσα στους χώρους της Σχολής εν ώρα μαθημάτων που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητριών, φοιτητών και όλου του προσωπικού της Σ.Θ.Ε..

»Καταδικάζει κάθε παράνομη πράξη που συμβαίνει στους χώρους του πανεπιστημίου. Η καταστροφή της δημόσιας πανεπιστημιακής περιουσίας δεν μπορεί να ενδύεται τον μανδύα του δημοκρατικού δικαιώματος. Η αξιοποίηση των υποδομών του πανεπιστημίου είναι αποκλειστικό δικαίωμα των συλλογικών πανεπιστημιακών οργάνων.

»Το πανεπιστήμιο λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης έκφρασης ιδεών και όχι ως άβατο ορισμένων.

»Η ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και η ομαλή διεξαγωγή του πανεπιστημιακού έργου θα πρέπει να είναι πρωταρχική μέριμνα σε όλες τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς της Πολιτείας.

»Η προστασία της πολύπαθης δημόσιας πανεπιστημιακής περιουσίας πρέπει να είναι προτεραιότητα για την Πολιτεία και για τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι Πρυτανικές αρχές οφείλουν να αφήσουν τα βαρύγδουπα λόγια και να αναλάβουν τις θεσμικές και πολιτικές ευθύνες τους.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών προτείνει να προχωρήσουν συνεργασίες με εταιρείες ‘‘σεκιούριτι’’, όπως στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., όπου οι εταιρείες αυτές έχουν προσληφθεί να φυλάνε τον χώρο, ενώ όταν προκύπτει διενέργεια παράνομων πράξεων, θα ειδοποιείται η Ελληνική Αστυνομία. Οι εταιρείες αυτές θα ελέγχονται από τις πρυτανικές αρχές και για την εκπαίδευσή τους θα υπάρχει συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία».


Να σημειωθεί ότι διαφορετικά σχέδια ψηφισμάτων κατέθεσαν οι δημοτικές παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Η πόλη αλλιώς», με την μεν πρώτη να ψηφίζει τη δική της πρόταση και η δε δεύτερη τη δική της, με την οποία συντάχθηκε και η δημοτική παράταξη «Άλμα στο Μέλλον-Λάζαρος Ωραιόπουλος», ενώ η δημοτική παράταξη «Κοινωνική Συνεργασία-Ηλίας Ζάχαρης» καταψήφισε και τις τρεις προτάσεις.