Πρωτοπόρος στον αγώνα εναντίον της ενεργειακής σπατάλης

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Πρωτοπόρος στον αγώνα εναντίον της ενεργειακής σπατάλης

9 Σεπτεμβρίου 2022

Πρωτοπόρος στον αγώνα εναντίον της ενεργειακής σπατάλης

Η ενεργειακή πολιτική του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την εξοικονόμηση πόρων εξελίσσεται ταχύτατα

Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών ενόψει του χειμώνα για την οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.


Συγκεκριμένα, προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας ενόψει του χειμώνα που αναμένεται δύσκολος, στους πολίτες του δήμου παρουσιάστηκαν απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης χρημάτων. Σε τέσσερα ΚΑΠΗ του δήμου (Α΄ και Β΄ Νεάπολης, Β΄ Συκεών, Α΄ Αγ. Παύλου) έγιναν ισάριθμες ομιλίες και το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν τόσο που αποφασίστηκε να γίνουν ακόμη δύο ενημερωτικά διήμερα.


Η εκστρατεία ενημέρωσης ανήκει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 και υλοποιείται σε τέσσερις μεσογειακές χώρες με την επωνυμία Cooltorise. Οι ομιλίες διοργανώθηκαν από το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΚΚΠΑ), σε συνεργασία με την εταιρεία Vilabs, με ομιλητή τον Χαράλαμπο Χατζημαλή.


«Η ενεργειακή φτώχια που ήδη απειλεί τους πολίτες, η ανασφάλεια και οι φόβοι για τον χειμώνα που έρχεται, είναι προβλήματα υπαρκτά και ως τέτοια, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπό αυτή την έννοια, αυτό που είμαστε σε θέση να κάνουμε, είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες όσο καλύτερα μπορούμε, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα όσο γίνεται ευκολότερα. Με τα προγράμματα ενημέρωσης που υλοποιούμε, ο κάθε πολίτης μπορεί να μάθει τι μπορεί να κάνει και τι να αποφύγει, προκειμένου να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας, χωρίς όμως να υποβιβαστεί η ποιότητα ζωής του. Δεν είναι μια εύκολη ισορροπία, καθώς είναι σχεδόν ταυτόσημες οι δυο έννοιες. Θεωρώ, όμως, πως καθετί που μπορεί να βοηθήσει, οφείλουμε να το εκμεταλλευθούμε όσο γίνεται περισσότερο», δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός.


Αλυσίδα δράσεων


Η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών είναι συνέχεια της μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Η παροχή κλιματιζόμενων χώρων το καλοκαίρι, που το χειμώνα θα μετατραπούν σε θερμαινόμενους (χώροι αναμονής, ιατρεία, εντευκτήρια ΚΑΠΗ), στοχεύουν στην έμμεση ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και ηλικιωμένων. Αυτό το πρόγραμμα άρχισε τον Μάιο, συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χειμώνα.


«Εμείς δεν περιμέναμε τα κίνητρα και τα μέτρα της κυβέρνησης. Από τον Μάιο αρχίσαμε και υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας. Είναι καθήκον όλων μας να περιορίσουμε την σπατάλη ενέργειας. Είναι καθήκον εθνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο. Είναι κοινωνικό, περιβαλλοντικό και εν τέλει, οικονομικό. Καλούμε όλους τους δημότες, όλους τους πολίτες, όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τους καταστηματάρχες, τους επιχειρηματίες, να ακολουθήσουν τον περιορισμό της σπάταλής ενέργειας. Θα δανειστώ το ρητό των Αμερικανών ιθαγενών: Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Στόχος το 20%


Η ηλεκτροκίνηση οχημάτων, η μείωση των αναμμένων φωτιστικών σωμάτων σε δρόμους και πλατείες, είναι ήδη προγράμματα σε εξέλιξη. Η ενεργειακή αναβάθμιση και αυτάρκεια των δημόσιων κτιρίων, ο περιορισμός της ενεργειακής σπατάλης, κινούνται στο ίδιο πλαίσιο.


Κυρίως όμως, η σύσταση και λειτουργία της –πρώτης στην Ελλάδα- Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας, που αποτελεί τη ναυαρχίδα της ενεργειακής πολιτικής του δήμου, και η οποία προωθείται σε συνεργασία με τον δήμο Σιθωνίας. Με όλα αυτά, ο στόχος του 15% στην εξοικονόμηση ενέργειας (άρα και χρημάτων) θα επιτευχθεί. Για τη διοίκηση του δήμου, όμως, το επόμενο βήμα είναι αυτό το ποσοστό να φτάσει στο 20%...

Φωτογραφίες