«Ποιητική των εικόνων» του Γιάννη Πρώιου

Πίσω στην Ατζέντα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΑΤΖΕΝΤΑ

/

«Ποιητική των εικόνων» του Γιάννη Πρώιου

Πότε: 26/04/2023 - 17/05/2023

Εικαστικά

Πού: Εικαστικό κέντρο «Ήλιος»

«Ποιητική των εικόνων» του Γιάννη Πρώιου

Το εικαστικό κέντρο «Ήλιος» του δήμου Νεάπολης Συκεών παρουσιάζει στον εκθεσιακό του χώρο τη δουλειά του εικαστικού Γιάννη Πρώιου με τίτλο «Ποιητική των εικόνων» από τις 26 Απριλίου ως τις 17 Μαΐου 2023. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Απριλίου στις 19.30.


Στην «Ποιητική των εικόνων» ο Γιάννης Πρώιος αναζητά την πηγή των εικόνων του στη φύση και στην ποίηση. Χωρίς να εικονογραφεί, εμπνέεται από τη διαχρονική δύναμη της ποιητικής γλώσσας, που, ξεκινώντας από τους ορφικούς ύμνους και τη νεκρώσιμη ακολουθία, φτάνει μέχρι τους σύγχρονους ποιητές. Και οι δύο μορφές τέχνης - ζωγραφική και ποίηση - υπηρετούν γι’ αυτόν την κατανόηση και την απόδοση της πραγματικότητας, αλλά φέρουν και το βάρος της ευθύνης για την καταγραφή της ιστορικής συνείδησης του λαού.


Οι ποιητές είναι παρόντες με τα πορτρέτα τους, αλλά και με τον απόηχο του λόγου τους. Έτσι, στον κύκλο «Νεκρώσιμη ακολουθία εικόνων» αποδίδει την αγωνία του θανάτου, τον πόνο της απώλειας, το πένθος και τελικά την αποδοχή του θανάτου ως φυσικό γεγονός. Στο τρίπτυχο «Οι σημαίες» που φτιάχτηκαν «από τα πουκάμισα των σκοτωμένωνστρατιωτών» του Τ. Λειβαδίτη, ο καλλιτέχνης προσπαθεί να συντηρήσει την ελπίδα των εργατών όλου του κόσμου. Από την άλλη, το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της κόκκινης πιπεριάς που παραπέμπει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Φλώρινα, από σύμβολο γονιμότητας μετατρέπεται σε στοιχείο ταυτότητας.


Ο στίχος του ποιητή Μάρκου Μέσκου «Πουλιά μακεδονίτικα λαλούν μακεδονίτικα» ξυπνά τις τύψεις για τον τραυματισμό πουλιών στα παιχνίδια της παιδικής ηλικίας του καλλιτέχνη και γεννά την ανάγκη εξιλέωσης μέσω της ζωγραφικής. Αλλά και ο ίδιος ο ποιητής συνεχίζοντας τον διάλογο μεταξύ των δύο τεχνών έγραφε για τη ζωγραφική του Γιάννη Πρώιου ότι «υπενθυμίζει διαρκώς την κρυφή καθημερινότητα της ζωή μας, σαν αγάπη μόνιμη, σαν μελλοντική (αλλά και παρούσα) κακοτοπιά και ως τιμωρία του άφρονα συγκαιρινού ανθρώπου.


Ο ποιητής Βαγγέλης Τασιόπουλος καταλήγει: «Ο Γιάννης Πρώιος τολμάει να μιλήσει μέσα στο θόρυβο, να εικονοποιήσει τη ζωή με τρόπο ποιητικό. Η συστηματική προσπάθειά του για τη σύζευξη της ζωγραφικής με την ποίηση και η εν γένει συνομιλία μεταξύ των Τεχνών ως απαύγασμα της δημιουργικής του πείρας μετουσιώνεται σε αισθητική πρόταση με θαυμαστά αποτελέσματα». 


Ταυτότητα εκδήλωσης:


Εικαστική έκθεση του Γιάννη Πρώιου


Τίτλος: Ποιητική των εικόνων


Τόπος: Εικαστικό κέντρο Ήλιος του δήμου Νεάπολης Συκεών, Λαγκαδά 120 και Κομνηνού


Εγκαίνια: Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, 19.30μμ


Διάρκεια: 26/04 ως 17/05/2023


Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 14.30 με 21.00, Σάββατο 11.00 με 13.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

- Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

- Ώρα: 19:30

- Εικαστικό κέντρο «Ήλιος»

- Είσοδος ελεύθερη για το κοινό