«Αφηγήσεις στο ταξίδι της ζωής!»

Πίσω στην Ατζέντα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΑΤΖΕΝΤΑ

/

«Αφηγήσεις στο ταξίδι της ζωής!»

Πότε: 12/10/2022

Θέατρο

Πού: Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης

«Αφηγήσεις στο ταξίδι της ζωής!»

«Αφηγήσεις στο ταξίδι της ζωής!» μάς προσκαλούν να απολαύσουμε το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του δήμου Νεάπολης-Συκεών και η Ομάδα Θέατρο Playback «Ηχώ», στην ομώνυμη Παράσταση Playback Θεάτρου, σήμερα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ., στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Ελευθερίου Βενιζέλου 125, Νεάπολη), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 «yEUrSTAGE», με αντικείμενο την εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής μέσω σύγχρονων θεατρικών προσεγγίσεων για εκπαιδευτές ενηλίκων με σκοπό την κοινωνική ένταξη των μειονοτικών ομάδων στην Ευρώπη χωρίς να αποκλείεται κανείς.


Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας


Το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας λειτουργεί στον δήμο Νεάπολης-Συκεών από το 2009, παραδίδοντας δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε ενηλίκους μετανάστες και πρόσφυγες. Το Σχολείο υλοποιείται από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών του δήμου, ενώ την ευθύνη λειτουργίας του Σχολείου έχει η φιλόλογος Μάρθα Γαλατοπούλου, με την επιστημονική υποστήριξη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.


Κάθε χρόνο φοιτούν στο Σχολείο περισσότεροι από 100 μαθητές από διάφορες χώρες του κόσμου, πολλοί από τους οποίους συμμετέχουν με επιτυχία στις κρατικές εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας. Λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων καθώς επίσης και τμήματα γραφής και ελληνικής Ιστορίας- Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ παράλληλα, στη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.


Όπως, χαρακτηριστικά, επισημαίνει η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Μάρω Βασσάρα, «Το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας που λειτουργεί στο δήμο μας είναι πάντα ανοιχτό σε πρωτότυπες πρωτοβουλίες και σε μεθόδους που δίνουν φωνή στους μετανάστες να πουν την ιστορία τους και να εκφράσουν τις ανάγκες τους».


«Θέατρο Playback Ηχώ»


Τo «Θέατρο Playback Ηχώ» είναι μια ελληνική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) που ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με την υλοποίηση, διάδοση και προώθηση του Playback, μιας γνήσιας και πρωτότυπης μορφής αυτοσχεδιαστικού διαδραστικού θεάτρου. Αριθμεί επτά ιδρυτικά μέλη, τα οποία έχουν εκπαιδευθεί στο Playback Θέατρο και προέρχονται από τον χώρο της ψυχικής υγείας, της κοινωνικής εργασίας, της εκπαίδευσης και των τεχνών.


Σε μια παράσταση τέτοιου είδους οι ηθοποιοί αναπαριστούν στη σκηνή ιστορίες του κοινού μέσω κατάλληλων τεχνικών και με τη συνοδεία αυτοσχέδιας μουσικής. Πρόκειται για μια εναλλακτική-πρωτοποριακή καλλιτεχνική μέθοδο που προάγει τον κοινωνικό διάλογο και υποστηρίζει το πνεύμα της διαφορετικότητας και την ελευθερία της έκφρασης.


Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η «Ηχώ» έχει δώσει παραστάσεις σε δεκάδες κοινωνικούς φορείς και χώρους εκπαίδευσης, έχει οργανώσει και υλοποιήσει ποικίλα σεμινάρια σε ανοιχτό κοινό, καθώς και σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και επιστημονικά συνέδρια.


Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "yEUrSTAGE"


Το «yEUrSTAGE» (“The stage is yEUrs: Learning the language of the 'host' country through contemporary theatre approaches for adult educators towards the social inclusion of minority groups in Europe of leaving no one behind”) είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + KA2 (περίοδος υλοποίησης Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2022) με αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για τη διδασκαλία της δεύτερης γλώσσας μέσω σύγχρονων θεατρικών προσεγγίσεων για εκπαιδευτές ενηλίκων. Τελικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των μειονοτικών ομάδων της Ευρώπης και η εξάλειψη της περιθωριοποίησής τους.


Συντονιστής του Προγράμματος είναι ο οργανισμός «Associação Cultural e de Solidariedade Social-Raquel Lombardi» (Πορτογαλία), ενώ πέρα από το «Θέατρο Playback Ηχώ» (Ελλάδα) συμμετέχουν οι εταίροι «Iniciativas de Futuro para una Europa Social-Coop.» (Ισπανία), «Euro-Net» (Ιταλία), «Stando LTD» (Κύπρος). Το «yEUrSTAGE» συνδέει αυτούς τους πέντε ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (εκπαιδευτές ενηλίκων, εκπαιδευτικούς, μέντορες και επαγγελματίες) που εξειδικεύονται σε θεατρικές προσεγγίσεις, καινοτόμες διδασκαλίες και εκπαιδευτικές εφαρμογές για ομάδες ενηλίκων, προσφύγων και μεταναστών.


Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις εκπαιδευτικές συναντήσεις στη Μαδέιρα, τη Λευκωσία και τη Βαλένθια, ενώ το διάστημα 10-15 Οκτωβρίου 2022 θα διεξαχθεί η τέταρτη εκπαιδευτική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με οικοδεσπότη-φορέα το «Θέατρο Playback Ηχώ».


Το Πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

- Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

- Ώρα: 18:00

- Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης

- Είσοδος ελεύθερη για το κοινό